Oliwa_z_oliwek - Encyklopedia

Pozycjonowanie oraz tworzenie stron www. Informacje na temat programu Google Adsense. Druk cyfrowy na życzenie - książki, recepty, katalogi - tanio! Pomysł na upominek na wesele twojej znajomej! Podkarpacki OTS, zdrowie omówienie chorób - objawy, leczenie

Oliwa_z_oliwek

Tekst z tej strony jest kopią wikipedii: pl.wikipedia.org/.
Na licencji GNU Free Documentation License

Zasugerowano, aby artykuł Extra Virgin zintegrować z tym artykułem lub sekcją. (dyskusja)
Drzewo oliwne w Portugalii

Oliwa z oliwek (łac. olivum) - olej roślinny o zielonym zabarwieniu, mocnym zapachu i smaku, otrzymywany z tłoczenia na zimno lub na gorąco miąższu owoców oliwki (Olea europaea). W niskich temperaturach ścina się i mętnieje. Najwartościowsza pod względem zdrowotnym i odżywczym jest oliwa powstała w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno (w temp. pokojowej) tzw. Extra Virgin.

Pochodzenie:kraje śródziemnomorskie
Skład:15% nasyconych kwasów tłuszczowych, 60-75% kwasu oleinowego, 14-18% kwasu linolowego, 10-18% kwasu palmitynowego, 2% kwasu linolenowego, 2% kwasu stearynowego, witaminę E.
Kategoria:olej nieschnący
Ważność:po otworzeniu ok. 8-10 miesięcy
Wytrzymałość na temperatury:odporna na ciepło
Zastosowanie
  • Stosowana szeroko w przemyśle spożywczym, do smażenia oraz do sosu vinegrette. Tzw. popularnie oliwy smakowe uzyskuje się dzięki dodaniu przypraw, np.: oregano, tymianu, pieprzu.
  • Stosowana również w przemyśle kosmetycznym. Polecana przy suchej, źle ukrwionej, dojrzałej, łuszczącej się, pękającej skórze, stosowana w maskach do włosów, do pielęgnacji paznokci. Oliwka ma właściwości rozgrzewające i ukrwiające.