Lawenda_lekarska
Tekst z tej strony jest kopią wikipedii: pl.wikipedia.org/.
Na licencji GNU Free Documentation License
| Lawenda lekarska | |
| Systematyka | |
| Domena | jądrowce |
| Królestwo | rośliny |
| Podkrólestwo | naczyniowe |
| Nadgromada | nasienne |
| Gromada | okrytonasienne |
| Podgromada | Magnoliophytina |
| Klasa | Rosopsida |
| Podklasa | jasnotowe |
| Nadrząd | jasnotopodobne |
| Rząd | jasnotowce |
| Rodzina | jasnotowate |
| Podrodzina | kocimiętowe |
| Plemię | Lavanduleae |
| Rodzaj | lawenda |
| Gatunek | lawenda lekarska |
| Nazwa systematyczna | |
| Lavandula angustifolia Mill.1754 | |
| Galeria Wikimedia Commons | |
Lawenda lekarska, l. wąskolistna, l. wonna, bławatka, czyszczecz (Lavandula angustifolia Mill. Gard.Dict.ed.VIII.n.2 1754, L. officinalis Chaix., L. vera DC.). Roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego u nas uprawiana jako roślina zielarska i ozdobna.
Charakterystyka
PokrójKrzewinka o wysokości od 50 do 90 cm. Pędy wzniesione, w dolnej części zdrewniałe, górą zielone, pokryte srebrzystymi włoskami.LiścieNaprzeciwległe, wąskolancetowate do równowąskich, całobrzegie o podwiniętych brzegach, całe pokryte srebrzystym kutnerem.KwiatyZebrane w poprzerywany kwiatostan. Kwiaty zebrane w nibyokółkach, osadzone po 3 - 5 w pachwinach liści. Kolor purpurowoliliowy do fioletowego, u podgatunków i odmian uprawnych także biały i różowy. Kielich o barwie ciemnoszarej do ciemnopurpurowej, 5-działkowy. Kwitnie lipiec-sierpień.KorzeńWiązkowy, silnie rozgałęziony, osiągający ponad 2 m.BiotopLubi gleby przepuszczalne, łatwo ogrzewające się, dlatego przemysłowa uprawa jest rozwinięta na południu kraju. W surowe, bezśnieżne zimy przemarza, ale łatwo odbija, co jednak skutkuje zmniejszeniem plonu kwiatów.Zastosowanie
- Roślina lecznicza
- Surowiec zielarski: Kwiat lawendy - Flos Lavandulae, Przetwór: olejek lawendowy - Oleum Lavandulae.
- Skład chemiczny: Kwiaty zawierają przede wszystkim olejek eteryczny (w jego skład wchodzą: linanol, gerianiol, furfurol, pinen, cineol, borneol) oraz barwniki (antocyjany), garbniki, cukry, związki mineralne.
- Działanie: Zarówno surowiec jak i olejek mają działanie przeciwskurczowe, uspokojające i antyseptyczne. Jako środek żołądkowy działa wiatropędnie i uspokakająco, jednocześnie poprawiający trawienie.
- Kosmetyka: Kwiaty służą do sporządzania toników dla wrażliwej i delikatnej skóry. Przyspieszają one regenerację naskórka, działają antyseptycznie i przeciwtrądzikowo.
- Roślina ozdobna: Chętnie sadzona w ogrodach, wykorzystywana do nadawania zapachu pościeli i bieliźnie.
- Roślina miododajna: w regionie śródziemnomorskim pszczoły produkują z lawendy doskonały miód.
Parse error: syntax error, unexpected '}' in /home/vloq/wiki/encyklopedia.c-o-m.pl/ll5a5f92bb4f40ac53f1ec5cd05dbfd3ce.php on line 1